Норвежката петролна групировка Statoil ASA откри голямо находище на нефт в норвежкия шелф в Северно море, съобщиха от компанията, цитирани от РИА Новости.

На 8 август от Statoil обявиха, че според предварителните оценки залежите на петрол в участъка Aldous Major South са между 200 и 400 млн. барела петролен еквивалент и че находището може да е свързано с участъка Avaldsnes, открит от шведската компания Lundin Petroleum.Днес от норвежката групировка потвърдиха, че двете находища са свързани и общата оценка на запасите е между 500 млн. и 1,2 млрд. барела петролен еквивалент. Цената му може да достигне 40 млрд. долара.

„Това може да се превърне в най-голямото откритие на петролно находище през 2011 г.“, заяви Тим Додсън, вицепрезидент на Statoil за проучванията.

„Норвегия няма такова откритие от средата на 80-те години на ХХ век, когато започна активното усвояване на морския шелф. Това още веднъж потвърждава, че норвежкият континентален шелф ще остане привлекателно място за проучване за петролни запаси“, добави Додсън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Нетната печалба на Statoil за първите 6 месеца на годината нарасна 3,1 пъти до 43,1 млрд. норвежки крони (около 8,06 млрд. долара) в сравнение със същия период на 2010 г.

 

Приходите на компанията за периода са 28,86 млрд. долара, което е с 24% над миналогодишния показател.

През второто тримесечие обаче добивът е намалял с 13,5% спрямо същия период на 2010 г. до 1,692 млн. барела петролен еквивалент дневно.

Най-голям дял в Statoil има норвежката държава – 67%.