Норвежката петролна компания Statoil съобщи днес, че е подписала споразумение с британската енергийна компания Centrica за продажба на 5 милиарда кубични метра газ годишно за британския пазар между 2015 година и 2025 година, предаде AP. Според спотовите цени в момента газовата сделка за британския пазара е на стойност около 100 милиарда норвежки крони (17,2 милиарда долара), посочи говорителят на Statoil Мортен Ек. Сделката е продължение на споразумението между Statoil и Centrica, което изтича през 2015 година. Норвежката компания уточни, че обемът на газа, предвиден в сделката, е около 5 % от обема газ, който се използва във Великобритания и покрива потреблението на 3,5 милиона домакинства. Британският премиер Дейвид Камерън приветства споразумението, като посочи, че то подчертава "силата и дълбочината" на партньорството между Великобритания и Норвегия. Освен това Statoil съобщи, че е продала на Centrica частично или изцяло активи в норвежкия континентален шелф на стойност 1,6 милиарда долара


Норвежката петролна компания Statoil ASA съобщи, че се е споразумяла да купи тексаската Brigham Exploration Co. за 4,4 млрд. долара в брой, осигурявайки си контрол над нейни находища в Северна Дакота и Монтана, предадоха световните агенции. В офертата са предложени 36,5 долара за акция, което с 36% над средната стойност на книжата от последния месец, уточни БТА.
Директорският борд на Brigham Exploration препоръча на акционерите да приемат офертата, а ръководството на компанията прие да продаде акциите си, покриващи 2,5% от общия капитал.
Главният изпълнителен директор на Statoil Хелге Лунд заяви, че офертата съответства на стратегията на държавната компания да бъде водещ играч в бързо нарастващата петролна и газова индустрия на сухоземната територия на САЩ.
Очаква се сделката да бъде завършена през първото тримесечие на 2012 г., отбеляза DPA.