Основни функции на Антифризите:
1.    Отвеждане на топлината от двигателя.
2.    Запазване на металните и неметални части.
3.    Защита срещу замръзване.
4.    Защита срещу прегряване.Значение на антифризите
22% от повредите на двигателя се дължат на охладителната система, ето защото изправността на тази система е от изключително значение. При избор на правилен, висококачествен антифриз авариите могат да бъдат предотвратени.

http://oils.euro07.bg/images/antifriz1.jpgБорба с корозията
Освен ниска температура на замръзване, не по-малко важни са и антикорозионните свойства на антифриза. Когато се използват нискокачествени антифризи се натрупват утайки, влошава се топлообмена и се ускорява износ ването на двигателя. Натрупаните отлагания увреждат водната помпа, уплътненията и гарнитурите стават чупливи, което води до течове. Корозията също уврежда водната помпа, металните части, термостата и други части на охладителната система. Ето и някои примери за последствията от корозия на частите на двигателя:

http://oils.euro07.bg/images/antifirz2.jpg


Правилното смесване
Широко разпространено е мнението, чe с по-голямото процентно съдържание на етилен гликол в сместа температурата на замръзване ще се понижи. Грешка!!! В зависимост от химичните свойства, най-ниската температура на замръзване се достига при 67% съдържание на етилен гликол (концентриран антифриз). Температурата на замръзване на тази смес е -68 С. Смес със съотношение 50/50 от антифриз, на базата на етилен гликол и вода гарантира температура на замръзване от -38 С до -40 С.

 

Полезно за I.G.A.T.

Каталог I.G.A.T.

http://oils.euro07.bg/images/igat%20catalogue.jpg